Om oss

image


Vagabondväskan
Den färgglada trion Trupp Trunk bildades på Magisterprogrammet A year of physical comedy på Stockholms dramatiska högskola. Artisterna med bakgrund i cirkus, clown och teater arbetade fram en föreställning inför en Clowner utan gränser-turné i Palestina under hösten 2011. Deras gemensamma fascination för slapstick och situationskomik fick trion att leta inspiration i 50-talets klassiska akrobatshower. I förberedelserna inför showen var Trupp Trunk på jakt efter en stor väska. Efter ett tags letande kom de över en för ändamålet perfekt gammal trunk. Det Trupp Trunk inte visste då var att det i själva verket var trunken som hittat dem. Gamla reseklistermärken och dokument visade att väskan en gång varit en del i den gamla akrobattruppen Veteranernas rekvisita. Veteranerna var, när det begav sig, en av världens mest eftertraktade varitégrupper och var verksamma från 1958 till och med sista liveframträdandet som gjordes i Israel 1989. Efter 12 mörka år i källare och förråd landade trunken åter på flygplatsen i Israel för att fortsätta sin världsomsegling, nu med en ny akrobattrupp i resesällskapet. Var kommer trunken hamna härnäst?.

Petter

image

Så blev det äntligen paus i Teater Fruticosas friluftsteater, det var starten, starten på en mycket liten och oanmäld föreställning. En föreställning som gick ut på att visa ungefär 100 olika sätt som en liten pojke kan ta sig över scenen på. Showen höll ett rasande tempo och pågick i endast 15 minuter medans pappa Birger vilade sig backstage för att snart gå upp på scenen igen. Det var en tid när det största intresset var att spela skylltdocka i olika skylltfönstren, detta resulterade i många arga tillsägelser från olika butiksbiträden som märkligt nog hade sett igenom denna högklassiga imitation. Senare gick Petter mer och mer in på teater i form av musikal och teaterföreställningar. Ett sidospor fanns hela tiden och det var jonglering som senare kom att bli Petters Gymnasieval, då han sökte cirkusgymnasiet och kom in. Cirkusgymnasiet blev det första steget in i cirkusvärlden som kom att ta Petter till cirkusskolor i Stockholm, Köpenhamn och Kiev. Petter har spelat föreställningar på fyra kontinenter och avslutade senast tillsammans med sina Trupp trunk medlemmar Magisteråret "A year of physical comedy" på Stockholms Dramatiska Högskola.

Karin

image

Det började tidigt. Redan i lågstadiet satte Karin Svensson och hennes bästis Tilde ihop sommar och vintershower där de mimade till Cindy Laupers True colors och gjorde danser med rörelser till Ainbusk Singers Lassie. Publiken var alltid densamma, Karins trötta lågstadielärarmamma, just hemkommen från en hel dag i skolan. Showen bestod av att Karin gick i takt efter Tilde (som var Lassie) och Karin föreställande Lassies viftande glada svans. Det har hänt en del sedan dess. Efter att ha tagit studenten från Sturegymnasiets teaterlinje i Halmstad, har Karin utbildat sig till clown, både på skolor i Spanien (Bont's international clown school och Navarro/Dream) och i Sverige på bl.a. International school of street and stage comedy och nu senast på Stockholms Dramatiska Högskolas (f.d. Teaterhögskolans) magisterår: A year of physical comedy. Mimnummer till Lassie har ersatts av komiska akrobatik och trollerinummer och med ca 150 spelade föreställningar i sju olika länder är hennes mamma inte längre hennes enda publik.

Camilla

image

Camilla Ruds väg till clownyrket kan verka brokig men den röda tråden finns i engagemanget för mänsklig värme och förändring. Ett starkt samhällsengagemang som väcktes genom scoutrörelsen som liten i kombination med viljan att uttrycka och kanalisera alla de känslor som ryms i en liten människa i en stor värld ledde snart henne till teatern. Efter avslutat teatergymnasium och några småroller här och där sökte hon in till Stockholms teaterinstitut, en ettårig utbildning i skådespeleri för film och teater. Egot fick sitt i strålkastarnas ljus men viljan att beröra för att verkligen förändra ledde istället till några intensiva och spännande år av påverkansarbete i ideella organisationer. Fritiden ägnades åt akrobatikträning som kom att åter ändra karriärens riktning. Camilla utbildade sig till stuntkvinna och strax därefter gjorde organisationen Clowner utan Gränser entré i hennes liv. Genom clownens ärliga och livsbejakande uttryck i direktkontakt med publikens känslor såg hon möjligheten att kombinera egots vilja att stå på scen och drivkraften att få bidra till verklig förändring i samhället. Teaterkunskaperna dammades av och akrobatiktricken filades på i kombination med utbildningar i clown. Camilla tog olika clownkurser och kom 2008 in på Clowner utan gränsers dåvarande halvårsutbildning ”Internationella Artistlinjen”. Clownen i henne letade sig ut och tog henne med på turnéer i Sverige, Rwanda, Uganda, Burundi och Libanon. När Camilla inte spelar Trupp Trunk eller turnerar med Clowner utan gränser frilansar hon med Kompani Vet Hut, en clownduo med Karin Svensson också är medlem i Trupp Trunk. Camilla har även hunnit med att studera en kurs i Humor och Hälsa på Högskolan i Halmstad och tagit en magisterexamen i Fysisk komedikonst "A year of physical comedy" på Stockholms Dramatiska Högskola.